Børnevenlig skiferie på Idre Fjäll

Skiferie | 2 kommentarer

Høj sol, lange dage, ingen kø, gode priser og masser af god sne. Der er bestemt ikke noget at udsætte på en skiferie i slutningen af marts/starten af april på Idre Fjäll!

I slutningen af marts 2017 var jeg på skiferie med familien på børne- og begyndervenlige Idre Fjäll. En rigtig dejlig tur, hvor min yngste søn på 5 år efter et par dage knækker ski-koden og selv kører på ski i børneområdet og med sin far ’på slæb’ i sele, og hvor min ældste søn på 7 år får mod på det hele og kører på både røde og en enkelt sort piste.

Turen starter onsdag morgen, hvor vi sammen med min kusine og hendes familie (mand samt datter på 10 år og søn på 12 år) tager med Stena Line fra Frederikshavn til Göteborg. Vi starter med et besøg i morgenbuffeten, som er et hit for alle. Herefter fordriver vi tiden med lidt hyggeshopping om bord – og kl. 11.30 er vi klar til at køre fra borde i Göteborg. Her venter en ret lang køretur op til Idre Fjäll – men vejene er snefri, da det er ret sent på sæsonen (uge 13), og det går strygende.

Ved halv syv tiden tjekker vi ind i vores hytte i Idre Fjäll. Og hvilken dejlig hytte! Vi bor lige på pisten ’Västbacken’, en stor, bred, grøn piste med udsigt over dalen, skiskolen og bakkerne – det kunne ikke være bedre!

 

 

Første skidag: Skiskole for store og små

Vi vågner op til en smuk morgen i bakkerne, som starter tidligt, da vi skal spise morgenmad og hente skiudstyr, inden ungerne og undertegnede skal i skiskole. Vi får fat i udstyret og glider ned til skiskolen, som befinder sig ca. et minuts skitur fra vores hytte. Da vores skiferie starter en torsdag morgen, som er et lidt skævt tidspunkt i forhold til skiskole-start, har vi booket en fælles ski-instruktør til de tre store børn og en anden instruktør til min kusine og jeg. Børnene bliver mødt af instruktøren Linus, som straks tager dem med ud på sjov og løjer. De har alle været på ski i 2 ½ dage sidste år sammen og er ca. på samme niveau, så det går fint.

Min kusine og jeg starter roligt ud fra bunden med instruktøren Caisa, som vist godt kan se, at vi er nybegyndere med stort NY, og det er dejligt basalt. Jeg er langt fra en skibums – har været 2½ dage i Stöten sidste år samt 2×1 dag på personaletur med Stena Line på Norefjell på SkiCruise, og selv om jeg har nogenlunde styr på skiene, bliver jeg til en stor kylling, når jeg står på en bakke med ski på. Derfor er det skønt med lidt tips og en rundvisning på de grønne og blå bakker fra start.

Efter en god times undervisning siger vi farvel og tak til Caisa, og mødes med børnene, som har haft det sjovt med Linus. Herefter kører vi lidt mere i området, og jeg er i børneområdet med mindstemanden, som er helt ny på skiene og ikke er verdens mest risikovillige dreng, når det kommer til at prøve noget nyt. Efter lidt leg i sneen viser min ældste søn Victor mig rundt på en grøn piste, som går ind i skoven og forbi et vaffelhus, hvor jeg bliver nødt til at love ham en vaffel på et senere tidspunkt 🙂

 

Victor med skiinstruktør Linus – han var et hit!

 

Hytte på pisten

Det fede ved at bo lige på pisten er jo, at man til frokost lige kan drøne ind i hytten og spise samt tage en pause, og derefter hurtigt komme ud igen. Det benytter vi os af, og det er skønt at slappe lidt af efter nogle timer i sneen.

Eftermiddagen går med mere skiløb, og det begynder at sne en del. Kl. 16.30 lukker pisterne, og vi hygger os og laver mad i hytten om aftenen.

 

Udsigt fra balkonen – fedt med en hytte lige på pisten!

 

Anden skidag: Debut på rød piste og vafler til alle

Efter et veldækket morgenbord går turen for ungernes vedkommende i skiskolen igen, og imens kører jeg med min kæreste og mindstemanden på nogle pister, som jeg endnu ikke har prøvet. Der er faldet en del sne, og hele landskabet er hvidt og smukt. I løbet af formiddagen bryder solen frem og gør det hele mange gange flottere – intet mindre end fantastisk!

Der er ikke mange mennesker på pisterne sådan en dag sidst i marts, og det er herligt at have plads – måske især, når man, som jeg, er nybegynder, og let kan blive forstyrret i mit skiløb, når folk suser forbi 🙂

Efter frokost får Victor lokket mig med op på en rød piste. Her er rollerne for alvor vendt om!

Victor: ’Mor, du behøver jo ikke gøre det, hvis du ikke har lyst, men jeg tror godt, du kan’

Maja: ’Tror du virkelig godt, jeg kan?’

Victor: ’Ja, vi kan bare lige køre hen til kanten, så kan du lige se den først, inden du bestemmer dig’

Maja: ’OK, men det er altså ikke sikkert, jeg vil. Jeg kigger lige først’

Og efter lidt mere frem og tilbage – mig, som ikke vil alligevel, og Victor, som presser på med ’Mor, du behøver ikke, men jeg vil bare så gerne prøve det med dig – og så kan du også sige til de andre, at du gjorde det’, så får jeg endelig overtalt mig selv til, at jeg skal ned ad den piste. Hele vejen ned kigger jeg til den ene side – så den anden side og IKKE ned ad bjerget. Victor kører ubesværet foran mig og stopper engang imellem op med tilråb som ’Det går jo fint, mor, du er bare god’ og andre opmuntrende bemærkninger, og efter nok det langsomste snegleløb ned ad pisten med ca. en milliard sving er jeg nede og VIRKELIG lettet 🙂

Herefter er det tid til en vaffelpause i det hyggelige vaffelhus inde i skoven, lige på en grøn piste. Vi mødes her hele flokken og guffer vafler og drikker kakao – herligt.

Pisterne har åbent til kl. 19 denne fredag, og de store børn samt mændene står på ski, helt indtil lifterne lukker, mens mindstemanden og jeg selv har fået nok skiløb for i dag og går ind og hygger i hytten.

 

 

Tredje skidag: Mindstemanden knækker koden – og den store får debut på en sort piste

Mindstemanden Valdemar, som indtil nu kun har gledet ganske få meter alene på ski i børneområdet eller har været med sin far på slæb enten godt styret i en ene hånd eller mellem benene som en stor sæk kartofler, kommer i dag ud af busken og begynder at køre selv. Først hele vejen ned ad børnebakken i børneområdet og derefter i sele med sin far ’på slæb’ efter sig. Efter faderens udsagn er det en stor lettelse, da han er ved at være pænt smadret i ryg og knæ af at have Valdemar, som på trods af, at han er ret lille af sin alder, jo stadig bliver ret tung i længden, når man skal bugsere han med rundt på pisterne.

Nu bliver det straks lidt sjovere for alle at tage ud på tur, og jeg kan for alvor mærke, at det er mig, der er den tunge ende – Valdemar på 5 år kan hurtigt overhale mig inden om! De små typer er jo frygtløse – og moren er en stor, gul kylling…

Formiddagen går bl.a. med en tur på ’Dalarnes Längste’ – en dejlig lang grøn piste, som går helt fra toppen og ned i dalen. Herefter har min kæreste givet efter for ældstebimsens plageri om at prøve en sort piste. Det går – han kommer ned i ét stykke, med én ski og med knap så meget plageri om at komme derop igen 😉

Solen brager på, og da pisterne lukker, bliver det til lidt after ski på altanen i hytten i solen.

 

 

Fjerde skidag: Tak for denne gang – vi ses forhåbentligt igen!

Søndag er vores sidste dag og også afrejsedag – men da vi først skal sejle med Stena Saga hjem fra Oslo kl. 19.30, har vi helt indtil kl. 13.30 på pisterne, inden vi skal aflevere vores grej og afsted. Vi får pakket bilerne fra morgenstunden og sendt mænd og børn ud kl. 9, så vi har ro til at gøre hytten ren, inden udcheckning kl. 10.00.

Da nøglen er afleveret, tager min kusine og jeg skiene på og suser ud i bakkerne for at nyde den sidste dag. For mit vedkommende bliver det til flere gode ture sammen med min kæreste og mindstemanden på de grønne og blå pister – mit hjerte er tabt til pisten ’Blåbärslingan’, som går fra toppen af fjeldet i en blød (grøn) bue ned ad fjeldet og ender i en blå piste, ’Västbacken’, som går ned til bunden af dalen. En herlig tur – og vejret er helt perfekt med højfjeldssol ned på det sneklædte landskab.

Herefter hygger jeg mig med Valdemar i børneområdet, mens kæresten får drønet den sidste energi ud på nogle stejlere pister – og efter en sidste tur hen til bilen kører jeg ned til Skicenter Syd for at aflevere ski – resten af flokken kommer derned ad pist-vejen 🙂 Herefter vinker vi farvel og på gensyn til smukke Idre Fjäll – og sætter kursen mod Oslo og Stena terminalen.

 

 

Hjemtur med smuk solnedgang og -opgang!

Det tager ca. 4½ time at køre til Oslo fra Idre Fjäll, og vi ankommer i god tid til færgen. Vi kører ombord, finder vores kahytter og går i buffeten, hvor vi har forhåndsbooket mad og bord. Maden er dejlig, ungerne tager flere gange af desserten, og vi voksne tager flere gange af fadøllen 🙂 Det er en skøn afslutning på en dejlig ferie.

Vi sover skønt i kahytten – og mandag morgen vågner vi op til en smuk solopgang over havet – næsten i land i Frederikshavn.

 

 

5 gode råd til en god skiferie

 1. Book skiskole til både børn og voksne – især, hvis I er nybegyndere, men selv øvede kan have godt af at få pudset stilen lidt af 🙂
 2. Lav en pakkeliste og lad være med at pakke for meget ned! Hvis I bruger aftenerne i hytten, har du ikke brug for en masse tøj – det er skønt bare at slappe af i skiundertøj 🙂
 3. Tjek færge ruter og færgetider inden afrejse. Nogle gange er det måske en god idé at lave turen som en ’rundrejse’ hvor I rejser ud via Göteborg og hjem via Oslo – så kan I sove godt om bord.
 4. Book måltider på færgen på forhånd. Du sparer penge ved at forhåndsbooke, og du sikrer dig, at der er plads til jer i restauranten.
 5. Hvis I selv vil lave mad i hytten på turen, kan du med fordel planlægge det hele hjemmefra og tage det hele med – på den måde sparer du både tid og penge, når du er af sted.

 

Hele banden på vej mod Blåbärsslingan – dejligt sted!

 

Find skiferier i Idre Fjäll her • Betina says:

  Hejsa. Det ser skønt ud. Hvad hedder hytterne som I boede i? Dem, der er lige på pisten Västbacken. Dem kunne vi godt tænke os at booke. Vh Betina

  • Maja says:

   Hej Betina.
   Mange tak for din besked. Det var rigtig skønt. Vi boede i lägenhet 681B i Centrumbyn lige ved Västbacken- og det kan næsten ikke være tættere på pisten. Dog er der mange boliger i Idre Fjäll, som ligger rigtig godt ud til pister og lifter. Denne lejlighed var beregnet til 2 familier, jeg tror, der kunne være 10-11 personer i alt i hytten, vi var 8 (4 voksne + 4 børn) og der var rigtig god plads til os.
   Jeg ønsker jer en rigtig god tur, hvis I kommer afsted! Vi skal i hvert fald afsted igen her til vinter!
   Mvh. Maja / Stena Line.