Svensk julebord

Svensk julebord til søs i skærgården

Sverige | 2 kommentarer

Måske ved du, at svenskerne elsker sin ’fika’? Men ved du så også, at julebordet er en mindst ligeså hellig institution for svenskerne? Mange svenskere vil endda hævde, at det ikke bliver en rigtig jul, hvis ikke man får sit julebord!

Julbordet har været en del af svenskernes måde at fejre jul på siden vikingetiden. Dog findes der ikke særlig mange ligheder mellem vikingernes variant og den variant, vi kender som julebordet i dag. Nogle få ting har overlevet op gennem tiderne uden at blive udskiftet. Det er bl.a. ’dopp i grytan’, pølser og sylte. Et julebord er altså en form for smørrebrødsbord tilsat flere julerelaterede retter. Det skal desuden fortæres i en vis forudbestemt rækkefølge, og det er bedst, at man holder sig til den rækkefølge, hvis man ikke vil skille sig ud!

 

 

Afhængigt af hvor i Sverige du befinder dig, inkluderer julebordet forskellige retter. I Göteborg, som er placeret på vestkysten, og som har en lang historie inden for fiskeri, er fisk og skaldyr selvfølgelig en stor del af julebordet. På Strömmas båd M/S St. Erik serveres der hver jul et typisk vestsvensk julebord.

M/S St. Erik blev bygget i 1881 og sejlede dengang på ruten Göteborg-Marstrand-Stenungssund – Nösund. Hun kostede 103.000 SEK, og det var dengang et svimlende beløb Navnet fik hun efter St. Eriksparken på Marstrand, et populært tilholdssted for tidens badegæster. I 1951 fik hun en dieselmotor.

Under julebordet om bord på St. Erik kan du opleve det bedste fra Göteborgs skærgård, da turen går ned mod den idylliske sydlige del af skærgården. På julebordet serveres både svenske klassikere, så som juleskinke, forskellige pølser og köttbullar, og også typiske retter fra vestkysten som sild og makrel. Alt sammen afsluttes med et gedigent dessertbord.

 

Tip! I denne rækkefølge skal du gå til retterne på julebordet:

 1. Glögg og pepparkakor. I glöggen putter du både mandler og rosiner.
 2. Sild med kogte kartofler og knækbrød eller franskbrød.
 3. Kold fisk så som koldrøget, varmrøget, skaldyr og forskellige patéer. Det kan variere lidt fra julebord til julebord, men grundidéen er, at det nu er de mere mættende og federe fisk end silden.
 4. Kolde kødretter så som kolde pølser, vildt og forskellige sylter og postejer.
 5. Endelig er det kommet til köttbullar og de andre lune retter, så som prinskorvar, Janssons fristelse, rødkål og juleskinke (selv om juleskinken serveres kold).
 6. Så er det tid til dessert! Allerhelst i form af Ris a la malta eller ostekage.
 7. Afslut med dessertbordet. Gå ikke glip af klassikerne knäck og polkagrise!

 

MMFC3224-2_LN

 

Svensk julemads-ordliste:

 • Dopp i grytan – En bouillon, som er lavet af væden, som bliver til overs, når man koger juleskinken. I bouillonen dypper man franskbrød.
 • Sylte – På det svenske julebord findes flere former for sylte, men fælles for dem alle er, at de indeholder kogt svinekød, som blandes med krydderier og gelatine og derefter koges igen under pres.
 • Grisefødder– det er det, som det lyder til, altså fødder fra en gris, som er kogt i vand med krydderier og derefter afkølet i væden, indtil den er stivnet.
 • Ris a la malta – Risengrød som er blandet med piskefløde, sukker og vaniljesukker. Nogle gange også med appelsinsaft. Serveres naturel eller med saftsauce. Minder om dansk Ris à l’amande
 • Knäck – Fløde, smør og sukker koges sammen til en karamel og blandes med hakkede mandler og hældes i små forme.
 • Juleskinke – Skinke. Koges først og grilles derefter med sennep i ovn.
 • Prinskorv – En lille pølse på ca. 5 cm som minder om en wienerpølse. Serveres stegt..
 • Lutfisk – Tørret lange eller sej som først lægges i blød i vand, derefter i en blanding af lud og vand og til sidst i rent vand igen. Selve iblødsætningen skal egentlig, hvis man skal følge traditionen, påbegyndes d. 9. december, hvis fisken skal være klar til jul. Inden den serveres koges den i vand og man spiser den ofte med kartofler og bechamelsauce.
 • Janssons fristelse – En slags gratin lavet af kartofler, løg, ansjoser og fløde.
 • Glögg – Krydret, varm rødvin som drikkes ved juletid. I glöggen har man hakkede mandler og rosiner, og man spiser pepparkakor dertil.
 • Inlagd sill – Sildefiletter i eddike, salt og krydderier.

 

Om Paddan og Strömma

Strömma kanalbolagets historie går helt tillbage til 1800-tallet og mange af deres skibe er over 100 år gamle. I Göteborg tilbyder Strömma både dagsture og aftensture med middag eller reje- og laksebuffet i skærgården og rundt om øen Hisingen. Strömma har i december måned adventsbrunch, julebord på M/S Carl Michael Bellman og Julpaddan til Jul på Liseberg.


 • christel maria nolle says:

  Vi savner et godt tilbud på en rejse fra Grenå til Varberg/ Gøteborg.

  Som jeg kan se så har I kun tilbud på rejser mellem Frederikshavn og Gøteborg,
  men ikke fra Grenå til Gøteborg.

  • Maja says:

   Hej Christel. Tak for din besked og din interesse. Vi har specialpriser på Grenaa-Varberg-ruten også, fx Weekendbilletten: https://www.stenaline.dk/weekendbillet. Her kan I fylde bilen op og tage på weekendtur i weekender med udrejse tors eller fre og hjemrejse lør eller søndag. Der er også efterårsbilletten med samme specialpris gældende i uge 42: https://www.stenaline.dk/efteraarsbillet.
   Jeg håber, det evt kan bruges.
   Mvh. Maja / Stena Line.