børn med liften

Skiferie med børn: Tips til en god skiferie for hele familien

Skiferie | 2 kommentarer

En skiferie er en helt fantastisk måde at være sammen som familie på. Det er både sjovt, udfordrende, lærerigt og ikke mindst utroligt hyggeligt for både store og små. I Sverige og Norge findes der masser af gode ski-destinationer, hvor der er tænkt på, at det skal være så nemt som muligt at have selv helt små børn med.

Er du stadig ikke overbevist om, at du skal afsted? Læs med og få tips til din skiferie med børn.

Hvor gamle skal børn være for at komme på skiferie?

Selv helt små børn kan komme med på ski – det handler mest om forventninger. Fra børn er ca. 3 år er deres koordinationsevner udviklet så meget, at de kan styre skiene, men det skal naturligvis gå i deres eget tempo, og der skal godt med pauser, sjov og leg ind i skiløbet.

Det kan være en god idé at rejse med andre familier med børn eller medbringe bedsteforældre – på den måde er der flere til at skiftes til at være sammen med børnene, så alle kan få tid til at komme lidt af sted på eget niveau 🙂

 

Selv helt små børn har det sjovt på skiferien (Billede: Kläppen Ski Resort)

 

Børnevenlige destinationer i Sverige og Norge

I Norden finder du overskuelige skiområder, hvor der er gode børneområder med rullebånd og børnebakker – og medhjælpere, som snakker nordisk, så børnene forstår dem.

Der er også masser af lette grønne og blå pister, som børnene kan køre på, indtil de er blevet sikre skiløbere (og det går ofte utroligt hurtigt – før end du aner det, er dine unger bedre end dig!)

På de fleste destinationer i Sverige og Norge er der legepladser, varmestuer, maskotter og skiskole for selv helt små børn, så du kan roligt tage hele familien med på skiferie.

 

Der er masser af børnevenlige destinationer i Sverige og Norge (Billede: Hafjell)

 

Skiskole for store og små

Det er altid en god idé at sende børnene på skiskole. Og det er der flere grunde til:

 1. De har det sjovt med de andre børn
 2. De lærer meget af en professionel instruktør, som er vant til at lære børn at stå på ski
 3. De tør nogle gange lidt mere, når forældrene ikke kigger

I Sverige og Norge er det endda så praktisk, at børnene forstår de nordiske instruktører – og det letter situationen for alle. På flere destinationer kan du endda få rabat på skiskole til de mindste i særlige uger – se f.eks. på rabatsiden på stenaline.dk

En herlig bonus ved at sende børnene på skiskole er, at du kan tage et par ture på de mere krævende pister, mens børnene er af sted 🙂

 

Skiskolen er en god idé for både små og de lidt større (Billede: Kläppen Ski Resort)

 

Udstyr til børn: Det skal I medbringe

Små børn vokser hurtigt, derfor er det en god idé at leje skiudstyr til de små. På den måde sikrer I, at støvler, bindinger, ski og hjelm passer, når barnet skal bruge det. Samtidig sparer I plads i bilen, når I ikke selv skal tage udstyret med.

Det skal I medbringe:

Skibriller: Det er rart for øjnene både i sol og sne – og også mod kulden med et par gode skibriller.

Tøj: Det er vigtigt at dit barn er klædt på efter vind og vejr på ski – det er ubehageligt både at fryse eller svede, og derfor er det en god idé at give flere lag tøj på, så nogle kan tages af igen, hvis det skulle blive for varmt.

Skiundertøj er et must – gerne i uld, hvis du skal nordpå i de kolde uger, hvor der kan være meget koldt. De andre lag kan enten være uld, bomuld eller fleece – og yderst skitøj eller flyverdragt, som barnet kan bevæge sig i.

Gode luffer, en elefanthue og evt. en buff (et halstørklæde, som er et rør, der sidder tæt indtil halsen) er også godt at investere i.

 

Husk også solcreme! (Billede: Hafjell)

 

Planlægning af turen til destinationen

Planlægger I en skiferie til Norden, så husk, at en skiferie i Norge godt kan starte med en færgetur til Sverige – og omvendt! Sejler du med Stena Line til Oslo er du kun 3 timers kørsel fra børnevenlige destinationer som f.eks. Trysil og Hafjell, men også blot 3,5-4 timer fra gode og børnevenlige destinationer i Sverige som f.eks. Sälen, Kläppen og Stöten.

Modsat kan du på blot 3,5 timer sejle til Göteborg fra Frederikshavn, og herefter køre og nå frem til hytten inden aften.

Færgeturen er et dejligt afbræk, og dine børn kan hygge sig i legerummet, gå omkring og nyde udsigten og havluften fra dækket, spille spil med mor og far ved bordene eller nyde et måltid mad i restauranten.

 

Hygge om bord på færgen

 

Hyttehygge med familien

Når man er på ski er det dejligt bare at kunne stå op, spise morgenmad i hytten, stå på ski, spise frokost, stå mere på ski og derefter slappe af i hytten med aftensmad. Hvis du også er typen, som helst bare vil nusse rundt i skiundertøj efter en god og sjov dag på ski, så er det en god idé at bruge noget tid hjemmefra til madplaner og indkøb. På den måde sparer du både tid samt penge på ferien.

Så husk at tænke over, hvad du får brug for og husk også snacks til turtasken, så der altid er en hyggesnack til en lille pause eller lifttur ude i på skiene (mine børn kan i hvert fald hurtigt blive sultne – også selvom vi LIGE har spist :-))

 

Det er ren hygge at slappe af i hytten efter en dejlig dag i sneen! (Billede: SkiStar – Trysil)

Hvis du vil læse mere om forberedelse til skiferien, kan du læse indlægget ’5 gode råd til forberedelse af skiferien’.

Har du andre gode tips til en skiferie med børn? Skriv dem gerne i kommentarfeltet herunder!

Rigtig god tur!

 

Bemærk, at dette er et tidligere skrevet blogindlæg, Stena Saga er ikke i trafik. Rejs Frederikshavn-Göteborg.


 • Kirsten Christensen says:

  Er der skiskole alle dage i Isaberg ?
  Kan man leje alt skiudstyr til børn og voksne i Isaberg ?
  Påtænker 4 dages tur engang i marts 2019.

  • Maja says:

   Hej Kirsten. Mange tak for din besked og din interesse. Jeg har lige været inde på Isabergs website og kigge, og der er forskellige aldersklasser og niveauer for skiskole, men ikke alle ligger nødvendigvis alle dage – så det er nemmest at se efter, når man ved, hvornår man vil afsted og hvilket alderstrin og niveau, børnene har. Du kan evt. selv spørge dem pr. mail, jeg fandt denne kontaktmail til Isaberg: info@skidshop.se. Ellers kan du finde mere info her: https://www.isaberg.com/sv/vinter/aka-skidor/skidskola-events/

   Man kan leje alt skiudstyr på stedet. Og hvis du skal afsted i marts, så er det evt. en mulighed at kigge nærmere på deres tilbud, hvor du i udvalgte perioder kan få 50% rabat på både skipass og leje af udstyr: https://www.isaberg.com/sv/vinter/paket/billiga-kortveckor-50-rabatt-pa-skipassskidhyra/

   Jeg håber, I får en god tur, hvis I kommer afsted.

   Mvh. Maja / Stena Line.