På skiferie i Stöten

Skiferie i Stöten: Sjov for børn, udfordringer til alle og Mormors styrtløb

Skiferie | Ingen kommentarer

Så er skiferien bestilt! Det har været et svært valg, da der er så mange spændende skianlæg i både Norge og Sverige, men nu faldt valget på Stöten i Sälen, hvor de har rigtig mange fede pister til både nybegyndere og de mere erfarne – så det bliver helt sikkert et hit for vores familie, hvor vi er tre tumlinge (to er børn, og en er mig) og en enkelt ret rutineret løber. De har også nogle virkelig skarpe priser på mange boliger, og derudover er der sjov for børnene med Ulven Vargy, som jeg er sikker på, at drengene på hhv. 4 og 6 år kommer til at elske! Der er i det hele taget meget fokus på børnefamilier. Så vi glæder os meget, til vi skal af sted!

Stöten er det nordligste skianlæg i Sälen og kan også prale af at have den største faldhøjde på hele 370 meter. Dette giver en storslået udsigt over flere svenske og norske fjelde. I Stöten er der bakker til alle, alt fra de meget lette grønne bakker til udfordrende sorte pister. For dig, som har lyst til langrend, er der 45 kilometer langrendspor til både klassiske og skøjteskiløb, hvoraf de 3 km er oplyste.

Ved fjeldets venstre del, ved Soltorget, ligger børneområdet Vargys skiland. Her kan du som nybegynder lære at stå på ski i dit eget tempo, uden at slås med lange køer til liftene. I midten af fjeldet finder du hjertet af Stöten, Stötentorget. Det er her, du skal tage hen for at deltage i de fleste aktiviteter. I højde side af fjeldet finder du Sälens bedste skiløb. Pisterne her er for den lidt mere rutinerede skiløber, som har mod på fart og udfordringer. Alle bakkerne ligger tæt på boligerne, og med liftsystemet er det let at komme præcis derhen i anlægget, du vil.

 

13stoten9324

 

Skiløb og alpin for alle

I Stöten findes den største faldhøjde og den længste pist med gode udfordringer for den erfarne skiløber. Og med de øvrige, meget varierede nedfarter kan alle andre også få en sjov tur på skiferie i Stöten.

I Stöten findes 36 pister af varierende længde og sværhedsgrad – fra den grønne pist ”Mormors Störtlopp” til Sälens sværeste sorte pist, Älvan. Der er 7 sorte pister og masser af grønne. Det gør Stöten til det perfekte sted for familier og nybegyndere. Med 370 meter kan Stöten dog også prale af den største faldhøjde i Sälen.

Selvom der er meget for os nybegyndere, kan det også gå rigtigt stærkt i Stöten. World Cup, Parallellen og Älvan er navnene på tre sorte pister, som får adrenalinen til at pumpe. Især Älvan – det bliver ikke mere sort i Sälen!

En af de ting, der fik mig til at falde for Stöten og som mange danskere også har kastet deres kærlighed på, er en af Stötens mange grønne pister: nemlig ”Mormors Styrtløb”, som er det sjove og utraditionelle navn på den 2,4 kilometer lange pist. Den er super god til børnefamilierne, og det er mange danskeres favorit. Den er lang, bred og lidt kuperet – alt det, som danskere – og især nybegyndere om mig – sætter pris på. Det gode ved den er også, at den ligger i et område med andre grønne pister og skiskole.

Turen til toppen går hurtigt og let, for områdets 18 lifte (heraf 2 stolelifte) har en total kapacitet på 18.000 personer i timen. Pisterne præpareres hver dag og holdes løbende ved lige, så de er altid klar til herligt skiløb – uh, jeg glæder mig!

 

13stoten_637

 

Langrend på toppen

Der er smukt på toppen af Granfjällstöten. Og her venter 200 km langrendsløjper på at blive udforsket. De 45 km er Stötens ”egne”, og af dem er 3 km er oplyste. Nede i dalen går løjperne i gennem skov og på sæter. Så der er rig mulighed for variation også, hvis du er en af de mange, der har lyst til at komme ud og nyde naturen på langrendskiene.

 

14stoten109

 

Aktiviteter uden ski

Har du lyst til en dag uden ski, eller vil du bare prøve noget andet et par timer, så er der også rig mulighed for det i Stöten. Du kan tage på snescootersafari i højfjeldet eller på en slædetur med hundeslæde. Vil du slappe af indendørs, er der også mange ting, du kan foretage dig. I aktivitetshuset Vattufjäll finder du bad og spa med mulighed for både massage og behandlinger fra top til tå. Her finder du også en bowlingbane og et fitnessrum. Om aftenen bliver belysningen sænket, musikken skrues op og der kommer diskolys, og så er der natbowling med lidt mere fart og sjov. Desuden kan du købe mad og drikke i aktivitetshuset også.

Du kan også hygge dig med sport og spil i ”legerummet” GameZone, som du finder i lokalet under restauranten ”Tyrolerladan” på Stötentorget. Game Zone er rigtig fedt for større børn og unge, som kan mødes her og ”hænge ud” uden mor og far. I GameZone findes  sportsaktiviteter og sjove spil for alle aldre. Jeg tror, at jeg skal udfordre ældsteyndlingen i boldfodbold eller måske bare sidde og slappe lidt af med familien i sofahjørnet og se en film. Der er også en indendørs floorballbane, bordtennis, arkadespil, billiard, air hockey og storskærm, så der er masser af aktiviteter, man kan få tiden til at gå med om aftenen eller som en lille pause i skiløbet.

Der er også flere gode spisesteder i Stöten. Bl.a. kan restauranten ”Annikas Kök & Bar” anbefales. Den ligger på Skitorget, og her serverer de husmandskost som á la carte-menu for voksne og børnebuffet for børnene. De har også et stort udvalg af forskellige øl og whiskey.

På Soltorget finder du Våffelstugan, som serverer de herligste vaflet med flødeskum og syltetøj og en dampende varm kop kaffe eller kakao – det er noget, der kan varme både små og store på en god, frostklar skidag!

Du kan også handle i ICA, som er åben alle dage fra 9-19, hvis du selv vil stå for madlavningen i hytten eller i lejligheden – her finder du alt, hvad hjertet begærer af dagligvarer og andet til en hyggelig skiferie.

 

13stoten9315

Sjov for børnene i Stöten

Mine unger skal møde Ulven Vargy og være med i ”Vargklubben” – det, tror jeg, bliver et hit! Vargy er Stötens maskot. Han er også verdens sødeste ulv, og han afholder aktiviteter og lege for børn hver dag. Han passer på børnene og går meget op i, at de skal føle sig trygge. Han er med til afterski med børnene og mange andre sjove ting. Ungerne kan bl.a. komme med på skattejagt og mange andre inde- og udeaktiviteter, og om eftermiddagen er der mulighed for, at ungerne kan få fred for mor og far fra 12.45-16.00, hvis de skulle få lyst til det.

Børnene kan også komme ud på sjov på Vargys Eventyrbane, som er en terrænbane med mange sving gennem skoven mellem ”Långliften” og ”Mormors styrtløb”. Det erlet at komme op til starten af banen med Långliften. På eventyrbanen kan børnene øve sig i at blive bedre skiløbere samtidig med, at de har det sjovt!

Det rigtig gode børneområde findes ved Soltorget, hvor Vargklubben holder til.

I Stöten har de et koncept for børn, som hedder ”Junior weeks”. Her er det gratis for et barn ved betalende voksen, t.o.m. 7 år at deltage i samme aktivitet som en betalende voksen – og det gælder også ved f.eks. spisning i restauranten. Det vil sige, at man kan spare mange penge i de udvalgte uger!

 

14stoten137

 

Stöten Adventure

I Stöten Adventure er der parker og arenaer for alle niveauer, så her kan man prøve sine tricks af og finde nye sjove ting at tage sig til med ski eller snowboard under fødderne. Du kan udfordre venner eller familiemedlemmer og skabe lidt konkurrence, og gøre skituren lidt sjovere på den måde.

Stöten lancerede for nogle år siden – som det første sted i Sverige – en Big Air Bag. Den gør tilværelsen på ski og snowboard en del sjovere, og du mindsker risikoen for skader, når du begiver dig ud i dristige hop og tricks.

En Big Air Bag kan bedst sammenligner med en kæmpe hoppepude. Den er perfekt for både nybegynderen, som aldrig har hoppet før, og den erfarne løber, der nu kan indøve nye tricks med mindre risiko for alvorlige skader.

Big Air Bag er placeret tilskuervenligt og centralt på Skitorget, hvor børn og andre interesserede kan kigge på de sjove og måske lidt farlige tricks, som de seje udøvere kan underholde med.

 

14stoten170

14stoten161

 

Gode priser og boliger i Stöten!

Stöten ligger kun en lang pist fra grænsen til Norge, tæt på Trysil. En undersøgelse i en norsk avis af priserne i Stöten og Trysil viser en markant forskel – med Stöten som det klart billigste sted. Et stort plus er det også, at alle 4.500 senge i Stöten ligger godt i forhold til skianlægget og de fleste med ski in/out.

Du kan bo rigtig godt i Pistbyn, som ligger tæt på pisten med ski in/ski out og her behøver du ikke bruge din bil hele ugen. Der er en fin udsigt, og hytterne er meget flotte.

Er du til det helt billige og ret spartanske, kan du bo i Varglyans Lyor, som er nogle meget små hytter med køjeseng og slå-ud sofa. Jeg fik selv totalt flashback, da jeg trådte ind i en af de hytter, da jeg har været der på en sommerferie med mine forældre og lillesøster som barn. Dog er dette absolut ikke luksus og skal nok ikke anbefales til dem, der har lyst til lidt ud over det sædvanlige – det er mere til dem, der udelukkende er kommet for at stå på ski og ikke opholde sig ret meget i hytten.

En anden mulighed er Varglyans Våninger (lejligheder), som har en rigtig god indretning med 4 værelser til 8 + 3 personer. Her bor du godt og tæt på transportløjpe til skianlægget.

I Stöten er der flere muligheder for ophold: Søn-søn, tors-søn og søn-tors. På den måde kan man få både en hel uge, 5 dage eller en forlønget weekend på ski.

 

13stoten9383

 

Engagement og imødekommehed i Stöten

På min tur til de forskellige skidestinationer i september i år med 3 gode kolleger, kom vi også forbi Stöten i Sälen, og her blev vi taget rigtig godt imod af Linda Thulin og Henrik (Henke) Nathanson, som fortalte os om stedet og viste os rundt, så vi kunne se de mange forskellige boliger og aktivitetsrum. Efter en rigtig hyggelig og meget informativ formiddag brillerede de tilmed i køkkenet i restauranten, som ellers var lukket ned, da det ikke var sæson, og de serverede et fantastisk måltid for os.

Det var rigtig hyggeligt at møde dem og høre dem fortælle om stedet med en oprigtig passion og kærlighed til både stedet og til skiløb. Der er ingen tvivl om, at de mennesker, der arbejder i Stöten går op i det med liv og sjæl, og det bliver fedt at hilse på dem igen, når jeg kommer derop her i vinter!

Fakta om skiløb i Stöten

36 pister
Grønne: 22
Blå:3
Røde: 4
sorte: 7

18 lifte

Længste pist: 2600 m
Højdeforskel: 370 m
Langrend: 45 km

Afstande:
Göteborg: 500 km

Find din skiferie med stenaline

Se mere om Stöten i Sälen på stoten.se