Skiferie i Skeikampen

Skiferie i Skeikampen: Trygt for nybegyndere med skiløb for alle

Skiferie | Ingen kommentarer

Nu skal vi da godt nok til at bestemme os for den skiferie, inden alt bliver booket lige for næsen af os, siger kæresten til mig. Og det skal vi da også. Men der er jo stadigvæk så mange spændende steder, man kunne tage hen! Og skal det være i Norge eller Sverige? Norge er så dyrt, siger kæresten igen. Ja, det er jo den gængse opfattelse – men faktisk er den norske valutakurs jo helt i bund lige nu, den ligger på omkring 0,73 lige pt., så måske er det ikke dette økonomiske aspekt, der skal skille os fra Norges flotte natur og fede skiområder.

Men derfor kan man jo godt kigge på prisen. Der er flere steder, hvor man kan få en samlet pakke med liftkort og det hele – så er det nemt at regne ud, hvad man skal betale i alt, og man slipper for de store økonomiske overraskelser.

I min søgen efter det perfekte sted at fortsætte den sikkert glorværdige skikarriere (om ikke for mig, så måske da for børnene!), er jeg nu ved at kigge nærmere på Skeikampen i Norge. Efter sigende er stedet selveste Hendes Majestæt Dronning Margrethe IIs foretrukne skisportssted, og det kan man godt forstå. Hun har endda malet en altertavle, som hænger i den lokale fjeldkirke, og hun har udtalt, at hun har tabt sit hjerte til Skeikampen:

”Jeg tabte mit hjerte med et stort plask. Det må ligge deroppe endnu”, sagde Dronning Margrethe bl.a. i sin takketale, da hun i 1994 blev udnævnte til æresborger i Gausdal Kommune.

Fjeldets har et meget iøjnefaldende fremspring, som giver Skeikampen et markant særpræg. Forklaringen på det specielle fjeld stammer helt tilbage fra Istiden. Det var ikke mindst synet af dette fjeld, som gjorde, at Dronning Margrethe for næsten 60 år siden tabte sit hjerte i Skeikampen.

Jeg besøgte Skeikampen sammen med tre kolleger på en tur for et stykke tid siden, og selvom der ikke var sne, ja, det styrtede faktisk ned, så kunne man alligevel fornemme, at stedet ville være smukt sneklædt og i flot vejr. Fra toppen af Slagsfjeldet kan man nyde udsigten til Jotunheimen og Rondane, som også må være utroligt smukt på en frostklar dag.

skeikampen-barn

 

Skiferie med både alpin og langrend

I Skeikampen kan man både dyrke alpin og langrend. Det kan man de fleste steder, men Skeikampen er forbundet med løjperne i Gålå, Fagerhøi og Kvitfjell, hvilket giver dig mere end 600 kilometer med langrendsløjper, hvoraf de 200 km er i Skeikampen. Hvis man er til langrend, er der virkelig noget at komme efter her. Man kan endda tage på flerdagsture og overnatte på forskellige steder, hvis man ønsker det, det skal selvfølgelig planlægges ret nøje, men det kunne da være fantastisk at tage på sådan en skitur. Man kan f.eks. tage på Peer Gynts Løjpe med bagagetransport, som går gennem Peer Gynts rige på vestsiden af Guldbrandsdalen i noget af Norges bedste og flotteste skiterræn, som løber gennem Skeikampen også.

Skeikampen har et tørt og stabilt indlandsklima og får derfor også ofte tidlig natursne. Der er snegaranti på 30 km langrend fra start november til midt april og på 60 km langrend fra midt december til midt april. Og der er også en lysløjpe, så man kan køre på ski, selvom mørket falder på.
skeikampen-nat

Men for nu er det mere det alpine, vi er på jagt efter – og noget børnevenligt. Og jeg må sige, at der virker til at være fokus på børnefamilier i Skeikampen også. Når man ankommer, har Skeikampen noget helt specielt: en informationseftermiddag ved et hyggeligt bål, hvor man bl.a. kan få en uforpligtende snak med skiinstruktørerne og høre om de forskellige aktiviteter og muligheder i området – samt måske få afklaret, om man har lyst til og brug for en tur på skiskole eller med købe en privat lektion for at pudse skikompetencerne lidt af. Skiinstruktørerne i Skeikampen er for øvrigt nogle af de bedste i landet.

 

Skiferie for børn

Skeikampen har et 3000 m2 stort børneområde, som er både godt og trygt for nybegyndere. Her finder du 2 rullebånd, og nedfarterne er ikke for stejle og der er godt med plads at boltre sig på. Der er to grillhytter ved børneområdet, som frit kan benyttes af alle og hvor man kan få sig et lille hvil, inden det går løs i sneen igen. Sidste sæson åbnede en helt ny skiskole.

skeikampen-skiskole

 

Alpint skiløb for alle

Alpincenteret ligger under 35 minutter fra Lillehammer. Det har en historie, som går langt tilbage, og den første lift blev åbnet i 1959.

21 nedfarter (5 grønne, 6 blå, 7 røde og 3 sorte) og 11 lifte er der i Skeikampen, så der er noget for enhver, uanset niveau. Når du køber liftkort i Skeikampen, gælder det desuden også i Kvitfjell, Hafjell, Gålå og Sjusjøen – så hvis du har lyst og mod på flere og nye bakker, så er det bare at komme af sted ud til pisterne! Der er to skiudlejningssteder i Skeikampen, hvor du kan leje udstyr til alle færdighedsniveauer.

Der er desuden en terrænpark, hvor du kan boltre dig, hvis du er til det lidt mere vovede, og der er også gode muligheder for at gå off-piste – spørg gerne i receptionen. Der er aftenkørsel frem til kl. 20 om aftenen, så du kan få en masse ski for pengene, når du er afsted – eller hvis du lige vil ud en lille tur mere efter resten af familien er gået ind i varmen efter en dag i sneen.

skeikampen-pistekort

 

Uden mad og drikke…

Der er masser af steder, hvor man kan nyde en hurtig frokost, en lille snack, en kop kakao eller en større middag. Og med den lave kurs i Norge, kan man godt få råd til at nyde at blive vartet lidt op, når man er på tur. Vi skal helt klart op til Galten Kafé, som ligger helt perfekt med en stor solterrasse, 1100 meter over havet på bagsiden af Skeikampen. Man kan tage Vinkelliften eller Galtenliften derop, og her kan man nyde panoramaudsigten sammen med en vaffel og en kop kakao og få lidt sol i ansigtet samtidig. Du kan finde mere information om de forskellige spisesteder på Skeikampens hjemmeside.

skeikampen-galten-kafe

 

Aktiviteter uden ski

Hvis man er til en dag eller bare nogle timer uden ski, er der forskellige aktiviteter, man kan benytte sig af, som f.eks.

  • Børnerum
  • Svømmebassin (mod betaling)
  • Spil
  • Billard/bordtennis

Desuden er der mange sjove udendørsaktiviteter også som hundeslædekørsel, gåtur med snesko, pilketur med guide, snowracertur med fart over feltet og skattejagt for børn fra 6-12 år. Find mere information om aktiviteterne.

skeikampen-udsigt

 

Sådan kan du bo

I Skeikampen tilbyder de skipakker i uspecificerede lejligheder, som er inkl. liftkort og rengøring . Der findes også nogle rigtig lækre lejligheder på Skitorget, som har rum i kælderen til opbevaring af skigrej. Alle boliger ligger centralt i forhold til skiaktiviteterne. Stena Line har mange gode tilbud med færge og overnatning med eller uden liftkort inkluderet.

 

Fakta:

Nedfarter:
11 lifte
21 pister: 3 sorte – 7 røde – 6 blå 5 grønne

Info om mål:
Længste piste: 2500 m
Højdeforskel: 350 m
Langrend: 200 km (600 km sammen med flere områder)

Afstande:
Göteborg: 550 km