På vej ned i dalen med drengene

Skiferie i Branäs: Familievenligt, sjovt og med ski in/ski out

Skiferie | 4 kommentarer

Branäs er et rigtigt godt bud på en dejlig skidestination, hvis du er nybegynder eller har mindre børn. Der er et rigtigt godt mix af lette og brede pister, enkelte lidt mere udfordrende og mange gode boliger tæt på pisterne. Min familie (mine to drenge på hhv. 7 og 9 samt min kæreste og jeg) har været i Branäs og vi er enige: Det var et hit!

Ca. 5 timers kørsel fra Göteborg

Vi ankom søndag aften ved 21-tiden efter en køretur fra Göteborg, hvor vi ankom med færgen fra Frederikshavn kl. 15 ca. Turen til Branäs fra Göteborg er på gode veje, og der er fint skiltet, når man ankommer. Dog skal man være opmærksom på, om man skal tjekke ind i Branäs by eller på Branäsberget, da stederne ligger et stykke vej fra hinanden.

På vej med Stena Jutlandica

På vej med Stena Jutlandica

Soltorget med ski in/ski out

Der er mange forskellige boliger i Branäs, både traditionelle hytter og mere moderne lejligheder. Vi boede i den lækreste, nybyggede lejlighed på Soltorget på Branäsberget med ski in/ski out.

Stedet består af 3 huse, A, B og C, med en gård i midten samt café, restaurant og butikker – og under det hele er en stor parkeringskælder, hvor bilen kunne holde trygt, tørt og godt under hele opholdet – utroligt smart tænkt!

Skiløb lige til døren

Skiløb lige til døren: Her har Lars og Victor lige fået skienen på uden for døren og er klar til dagens tur

Når man skal ud på skiene, går man bare ned i kælderen og ud ved ski-opbevaringen, hvor man har sin egen bås med ski, støvler, hjelme og stave – og lige uden for døren ligger børneområdet – utroligt praktisk, især hvis man har helt små børn.

Lejer du ski på stedet, og bestiller du udkørsel af dit grej, finder du det hele i din bås i ski-opbevaringen – utroligt smidigt og tidsbesparende.

 

Privatlektion på skiskole: Få pudset formen af

Den første morgen vågnede vi op til et smukt, snedækket landskab, og jeg skulle tidligt ud ad døren og mødes med min skiguide kl. 8, hvor jeg havde booket en privatlektion for lige at få pudset formen af ???? Det var skønt at have hele bakken næsten for sig selv, og min lærer var meget opmuntrende. Jeg er ikke specielt god til at stå på ski, så det var dejligt med et lille selvtillidsboost som det første på turen ????

 

Valdemar på vej ned til Soltorget

Valdemar på vej ned til Soltorget

 

Skiskole til børnene – kom godt og trygt i gang

Skiskole til børnene er godt – både fordi det kan være svært at være lærer for sine egne børn og fordi de på den måde lærer i fællesskab med andre børn – og så gør det jo heller ikke noget, at man som forældre lige kan tage nogle ture på egen hånd, mens børnene hygger sig og lærer nyt.

Skiskole for børnene

Sidste dag på Valdemars skiskole, hvor de får udleveret ‘medaljer’ 🙂

Begge vores drenge skulle i skiskole de tre første formiddage fra 10.45-12.00, og mens de var af sted den første dag, tog vi voksne en tur ned i dalen, en flot tur ned over en meget bred blå piste.

Lars på vej ud på den sorte piste

Lars på vej ud på den sorte piste – jeg skulle ikke nyde noget 🙂

 

Frokost i lejligheden: Ski in/ ski out er skønt!

Efter en god formiddag i bakkerne holdt vi en velfortjent frokostpause i lejligheden. Det bedste ved ski in/ ski out er, at det er nemt at komme ind, så børnene (og vi andre) kan få en lille pause inde i varmen.

frokostpause med yatzy i lejligheden

Frokostpause med yatzy i lejligheden

 

Solen kom frem, og efter et par timers frokostpause tog vi op til toppen og kørte på de blå pister der – fint og børnevenligt. Efter nogle timer trængte vi igen til en lille pause, og vi fik ’fika’ i Toppstugan, hvor der var en flot udsigt.

'Fika' i Toppstugan

‘Fika’ i Toppstugan

 

Mange lette blå pister: Godt til ikke-rutinerede skiløbere (som mig)

Min favorit-piste blev fundet tirsdag: En blå piste (nr. 27), som vi fandt i det blå område på østsiden af toppen af bjerget (Sjöområdet). Jeg er kommet sent i gang med ski og først i en alder af 36 år var jeg på alpinski for første gang. Jeg er alt for forsigtig til at det bliver helt godt, så drengene er hurtigt blevet meget bedre end mig, de har ikke en frygt i livet og drøner afsted.

Nintendo-banen var et hit

Nintendo-banen var et hit

Min kæreste Lars er en meget mere habil skiløber end jeg, og han var på mange ture på både den sorte og de røde pister – og sidst på ugen var begge drengene også med på flere af de røde pister. For mit vedkommende blev det kun til et par enkelte ture på en rød piste – en lille en, men stadig rød, så det var en stor sejr alligevel ????

hygge i liften

Hygge i stoleliften

 

Åbent til 19 hver dag: Masser af skiløb for pengene

Selvom de små skiløbere og deres mor havde fået nok af bakker og sne ved 16.30-17-tiden de fleste dage, var der masser af muligheder for at stå længere tid på ski, da hele anlægget er åbent til kl. 19 hver dag i Branäs. Der er lys på pisterne, og man har det meste for sig selv, da mange børnefamilier stopper tidligere – Lars nød i hvert fald nogle ture til lidt senere nogle dage, efter vi andre havde fået nok og var gået ind for dagen.

 

Gode muligheder for at spise ude

De fleste aftener lavede vi mad i hytten. Vi havde forberedt os hjemmefra, og havde taget det meste mad med, for selvom der er indkøbsmuligheder tæt på, så er der ikke helt samme udvalg som hjemme, og hvis man bare godt kan lide at slappe af og ikke tænke på andet end at hygge sig og køre på ski på sin skiferie, så synes vi, at det er skønt at have en plan og have købt ind hjemmefra.

Hjemmebragt morgenmad i lejligheden

Hjemmebragt morgenmad i lejligheden

Dog skal der da være plads til, at man lige prøver, hvad de har på stedet, så torsdag aften tog vi på ’Loftet Kök & Pizzaria’. Vi havde downloadet en app fra websitet, og hele bestillingen og betalingen foregik via app’en – ganske smart. Vi fik nogle rigtig lækre pizzaer – og en stor øl ????

På restaurant 'Loftets Kök & Pizzaria'

På restaurant ‘Loftets Kök & Pizzaria’

 

Brug for plads? Book et ophold søn-tors ????

Vores ophold varede fra søndag, hvor vi ankom sent og indtil lørdag, hvor vi tog afsted ved 14-tiden, og mandag til torsdag var der tilpas med mennesker på pisterne og ikke for meget kø ved lifterne. Jeg har brug for plads, når jeg løber på ski, og ikke er tryg ved, at der er for mange mennesker i bakkerne, så det var rigtig fint de første 4 dage.

Fredag eftermiddag kunne man mærke, at weekendgæsterne var kommet, og der var mange nye mennesker på pisterne. Hvis man vil have mest muligt ud af skiferien og ikke ønsker at stå i kø, kan man med fordel vælge et ophold fra søndag til torsdag, så undgår man det største weekend-rykind, og efter 4 dage på ski er de fleste nok også ved at være mættede af skiløb ????

 

Sov trygt på vejen hjem: Sejl via Oslo

Vi havde lavet vores skiferie som en ’rundrejse’ – ud via Göteborg og hjem via Oslo, så vi havde en halv skidag på vores afrejsedag, inden vi kørte mod Oslo, en tur på 3 timer og 20 minutter. Færgen Stena Saga sejlede kl. 19.30, og vi havde booket aftenbuffet hjemmefra, så vi kunne spise godt, inden vi gik til ro i vores kahyt. Det blev også til et besøg i shoppen om bord for at købe især lidt slik, samt et kig ind i Café C-view, hvor der var levende musik. Drengene elsker at sove på færgen, og det er også rigtig hyggeligt at sove sammen alle fire. Kl. 7.30 næste morgen var vi i Frederikshavn.

Udsigt fra min favorit-piste nr. 27

Udsigt fra min favorit-piste nr. 27

 

De bedste minder fra skiferien i Branäs

Vi er alle enige om, at skiferien i Branäs har været helt fantastisk, men vi har hver især vores favoritminder. Jeg spurgte drengene, hvad de syntes, var bedst – og her er, hvad vi synes:

Valdemar, 7 år: Det bedste var at hygge i lejligheden i pauserne – og at få medalje fra skiskolen!
Victor, 9 år: Det bedste er, at vi kan være sammen og tage på ture sammen på ski – og også at tage de røde pister sammen med far!
Lars, 47 år: Gode muligheder for at tage forskellige pister og mødes igen i dalen eller på toppen. Fedt med parkeringskælderen under vores lejlighed!
Maja, 40 år: Varieret område med mange lette, blå pister, så vi alle kan være med. Skønt med ski in/ ski out til lejligheden.

Skiferie et et hit – og vi er klar på at tage af sted næste år også!

Find din skiferie i Branäs med Stena Line

 

Bemærk, at dette er et tidligere skrevet blogindlæg, Stena Saga er ikke i trafik. Rejs Frederikshavn-Göteborg.


 • Peter says:

  Hejsa,
  Min familie og jeg overvejer, om vi bør tage til Østrig på ski eller til Norge. Nu er I højst sandsynligt lidt farvede, da I jo netop tilbyder Norge som destination, men hvad er key-takeaways ved at tage afsted til Norge fremfor Østrig? (Udover en lang køretur)

  • Maja says:

   Hej Peter
   Mange tak for din besked. Det lyder dejligt med skiferie 🙂 Jeg vil sige, at argumenterne for at tage enten det ene eller andet sted hen hænger sammen med flere ting. Hvis man f.eks. har små børn, så kan det med den lange køretur sydpå betyde meget, hvorimod børnene kan lege mere frit på en færge på vej nordpå. Hvis man har små børn, som skal på skiskole, kan det også være en fordel at tage til Norge eller Sverige, da de her nemmere vil forstå, hvad guiderne siger og måske føle sig mere trygge.
   Der er ofte koldere nordpå, hvilket betyder, at sneen er bedre at køre på hele dagen – sydpå kan det blive en gang ‘slush ice’ op ad dagen, som kan være svært at stå i, især for børn.
   Et andet argument er måske lidt tvetydigt… I Norge (og Sverige) er pisterne ofte kortere end sydpå. Det kan jo være en ulempe, men hvis man har mindre børn og/eller man rejser flere sammen, som har forskelligt niveau, så er det nemmere at holde samling på tropperne, hvis man f.eks. tager forskellige pister ned i dalen og mødes der – det er nemmere ikke at blive helt væk fra hinanden. I Norge (og Sverige) bor man ofte i hytter med selvhushold, og det er rigtigt hyggeligt at komme ind og slappe af efter en god dag på ski, hvor man bare er sammen som familie. Det kan man selvfølgelig også i Østrig, men her er det måske mere almindeligt, at man bor på hotel/pensionat, hvilket selvfølgelig også er hyggeligt – det er jo et spørgsmål om, hvad man har lyst til.
   Jeg er selvfølgelig farvet, fordi jeg gerne vil sende folk med færgen til Sverige eller Norge, men jeg vil anbefale de nordiske lande til familier med små børn og til folk, som ikke har den store erfaring på ski – hvis man har store børn og er god til at stå på ski, så er det nok mere et spørgsmål om man har lyst til at køre sydpå eller sejle nordpå 🙂 Dog vil jeg nok anbefale Sverige, da man får lidt mere for pengene her, i hvert fald lige nu, hvor kursen er så god!
   Uanset hvad I vælger, så håber jeg, at I får en god tur.
   Mvh. Maja / Stena Line.

 • Jakob says:

  Tak for en rigtig fin artikel. Vores familie (2 voksne og 2 børn) har lagt skiferien forbi Vrådal i Norge de sidste 4 år. Vi er efterhånden klar på noget nyt og har overvejet Branäs. Vi er dog ikke vilde med for meget bjergkørsel og hårnålesving i højderne. Du skriver, at turen fra Göteborg til Branäs er på gode veje. Betyder det gode ryddede veje hele vejen, eller kan man ikke komme udenom lidt bjergkørsel.

  På forhånd tak

  • Maja says:

   Hej Jakob.
   Mange tak for din besked og de søde ord. Branäs er bestemt værd at overveje! Da vi kørte derop var det begyndt at sne på det sidste stykke, hvor vejene er lidt mindre, men de var fint ryddede, og der er slet ikke bjergkørsel eller hårnålesving på turen fra Göteborg og op til Branäs. Når du kommer til selve Branäs, kan man bo enten i byen eller på bjerget. Vi boede på bjerget, men selv derop er der fine, forholdsvist brede veje, som er ok at køre på, vi kørte derop på alm. danske vinterdæk. Der kan være enkelte boliger, som ligger lidt mere stejlt, men bor du i byen eller ved soltorget eller skilodge på bjerget, kan man let komme dertil på alm. vinterdæk – og ellers er det måske bare lige det sidste stykke op til hytten, hvor der evt. kan være brug for snekæder på dage med meget snefald. Jeg håber, det var svar på dit spørgsmål.
   Ha’ en rigtig dejlig påske.
   Mvh. Maja / Stena Line.