Stena Line

Hun er som en hvid svane

Ombord | Ingen kommentarer

Ståle, Haakon og Per mødes på kajen. Foran dem ligger deres fælles store lidenskab: Den 35 år gamle dame, Stena Saga.

Vi møder Ståle Hatlelid Karlsen (23), Haakon Mossin Gjøen (30), Per Nilsen (30) en lidt grå dag på kajen i Oslo. Vi mødes for at snakke om kærlighed. Haakon kikker ud på Saga som gør sig klar til endnu en færd over Skagerrak.

– Hun har en særlig plads i mit hjerte, sukker han. Han lægger armen rundt om vennen Per. Sammen fejrede de for nyligt deres 30-års fødselsdage om bord på Stena Line, og det gjorde de med «en dobbelttur»:

– Når du tager en dobbelttur betyder det, at du rejser Oslo-Frederikshavn-Oslo-Frederikshavn-Oslo.

30 + 30 + MæNGDER AF STENA-KÆRLIGHED = DRØMMEfødselsDAG

Haakon og Per inviterede vennerne med, både fra Stena-kredse og andre kredse og gaverne blev pakket op i en Captain’s Suite.
– Jeg fik et Stena-kunstværk lavet af perler og også nogle hjemmelavede ølbrikker med teksten «I love Stena Line», fortæller Haakon. Disse indgår nu i samlingen af egenproducerede Stena-effekter (som de t-shirts, de har på), for alle officielle effekter har de selvfølgelig allerede.

Festmiddagen ble arrangeret på Metropolitan.
– Metropolitan er en restaurant med klasse og fantastisk mad. Den er helt atypisk for færgen, så alle, som har fordomme og tror, at Stena kun serverer pommes frites, bliver ganske overraskede over kvaliteten, reklamerer Haakon. Han har ikke længere overblikket over det antal sejladser, han har haft med Stena Saga.
– Jeg stoppede med at tælle, da jeg kom til 150 …

Drengene rejser mest i weekenden, for i hverdagene er de optagede med job og familier. Haakon arbejder ved postvæsenet, Per arbejder i børnehave, og Ståle arbejder som it-rådgiver. Men de har en fælles veninde. Og hun hedder Saga.

 

vi-elsker-stena-1

 

FRIeDE OM BORD

Per fortæller, at han snart skal giftes – og den kommende brud mødte han selvfølgelig om bord på Stena Saga.
– Tænk, hun plejede kun at rejse én gang om året, før hun traf mig, ler Per, som mødte sin udkårne til en forfest i en af Captain’s Class-kahytterne. Etter nogle ture over Skagerrak sammen, mente han, at han havde fundet kvinden i sit liv – og han var klar til at fri:
– Det lykkedes mig at booke præcis den samme kahyt, hvor vi traf hinanden første gang. Og så var det champagne og ned på knæ!

Per fik sit ja. Det første år, de var sammen, havde parret 27 sejladser med Stena Saga. For nylig blev der også holdt Polterabend for Per af vennerne – selvfølgelig om bord på Stena Saga.
– Det var vældig sjovt, for de ansatte om bord gjorde rigtig meget for mig. Jeg fik gaver og drinkkuponer. Og drinkkuponerne fik jeg ikke engang brugt, for de gav mig gratis drinks i baren også!

HAR ALTID VÆReT NOgEt SPEcIELT MED STENA LINE

– Min allerførste sejltur var med Stena Line. Vores forældre tog os med på Stena-ture fra vi var små. Stena har ligesom altid været der, fortæller Ståle. Om kort tid bliver Ståle selv far til en lille pige.
– Hun skal vokse op på Stena Saga, og hun bliver nok ikke gammel, før hun skal på sin første tur, smiler den vordende far.

– Jeg tror, du skal være interesseret i passagerfærger for at forstå den lidenskab, som ligger i det. Men det er sikkert det samme for dem, som er interesseret i biler. Jeg interesserer mig ikke for bilmotorer eller udstyr, siger Per. Men Stena Sagas motor derimod. Den er som musik for de tre drenge
– Det er en fantastisk følelse at stå på dækket, læne sig mod hende og føle rytmen, siger Per. Vennerne kunne ikke være mere enige:

– Jeg kan drømme om den lyd, når jeg er på job, siger Ståle.
– Når jeg føler den lette rystelse fra hendes motor, føler jeg mig hjemme, sukker Haakon.

 

vi-elsker-stena-collage

 

FORSØgTE SiG med UTROSKAb

I forrige uge afprøvede Per et eksperiment. Han rejste med Kiel-færgen. Da han skal fortælle om oplevelsen, ryster han på hovedet.
– Det fungerede bare slet ikke. Det tog for lang tid. Man må næsten tage en dag fri fra job for at nå båden. Alt var så stort og upersonligt. Nej det var ikke det samme, sukker han.

Haakon har den fornuftige forklaring:
– Jeg tror, det har noget med 24-timerskonceptet at gøre. Det er let at planlægge. Og i weekenden kan man tage en dobbelttur uden at tage fri fra jobbet.
Ståle tror mest, det handler om følelser:
– Det har med sjæl og charme at gøre. Det er noget med atmosfæren om bord på Stena Saga, som ingen andre har. De andre færger har egne promenader og ser ud som shoppingcentre!

Det er ingen tvivl om, at dette er sagt med både lidenskab, kærlighed og en god dosis nørdet interesse. En færge er bestemt ikke bare en færge – men folk er heller ikke bare folk.
– Dem, som rejser med Stena Saga, taler med hinanden på en anden måde. Jeg har helt sikkert fået et helt nyt socialt liv på grund af hende, siger Per.

MANGLER ÉN KAhyt for fuldt hus

Haakon, Ståle og Per kender hinanden gennem Stena Saga, og selv om kollegerne på jobbet af og til smiler lidt af Stena-interessen, så er drengene ikke i tvivl om, om at de har valgt den rigtige vennekreds.

– Vi møder altid hyggelige folk om bord, både folk vi kender fra før samt nye bekendtskaber, fortæller Per og mindes forfester, afterparties, weekendture, ferieture, spontane ture og planlagte ture.

– Før holdt jeg styr på hvilke kahytter, jeg havde boet i, på hvilke gange og på hvilket dæk. Jeg plejede at lave lister. Men det gør jeg ikke længere. Nu husker jeg det her, siger Ståle og peger på hovedet.

– Når jeg går nedad en gang, så tænker jeg «her har jeg boet» og «her har jeg boet» og «der har jeg boet», smiler han og indrømmer, at han en gang havde løjet lidt for at få testet handikap-kahytten. – Det er klart, at vi har som mål at teste alle faciliteter og alle type kahytter, så vi måtte «lyve os til et handikap» en gang for at få testet handikap-kahytten!

– Det er én kahyt, vi ikke har testet endnu, og det er cellen, ler alle tre.

DRØMMEN OM ET FLAG

De har så mange historier fra turene frem og tilbage mellem Oslo og Frederikshavn, at de næsten bobler over. Nogen af historierne påstår de ikke egner sig til denne blog overhovedet. Men historien om flaget vækker følelser hos den 23-årige, som snart skal være far.

– Jeg havde jo længe drømt om at få fat i det flag, som Stena Saga sejler med. Det er jo selve symbolet på den hvide svane, og alt hun har vært igennem på alle sine overfarter, fortæller Ståle.

Rygterne om Ståles højeste ønske spredte sig hurtigt fra vennerne til de ansatte om bord.

– En dag vi var om bord kom cruise-værten med et forslag. Hun ønskede sig sådan en t-shirt (Ståle peger på t-shirten, han har på) – og så indgik vi historiens bedste byttehandel, smiler han bredt og viser et billede af blokken, han bor i. Billedet er taget på Norges nationaldag d. 17. maj. Alle naboerne flager med norske flag. Ståle flager sådan, som han synes, det er mest naturlig.

 

vi-elsker-stena-3

 

ET STENA-TIP FRA STENA-ENTUSIASTERNE

– Saml point. Vi gør næsten ikke andet om bord end at samle point for at sige det rent ud! siger Haakon. Alle drengen er guld-medlemmer af Stena Line Extra-medlemsklubben, og de er flittige samlere.

– Det lønner sig på alle måder, så få dig et Extra-medlemskab, siger Haakon og opsummerer vores snak med en ikke helt lille hyldest til drømmekvinden over alle drømmekvinder: – Alt fungerer om bord på Stena Line. Det er helt og holdent fantastisk. Kahytterne er fine. Maden er god. Og alle, som arbejder der, er fine folk.
Ståle blander sig:
– Der er noget med duften, som møder mig, idet jeg går om bord. Og så er det er noget med trapperne. De er smalle og fine, ikke brede sådan som de er på nyere både.

Det hænder faktisk, at drengene tager en Stena-pause, men i det store hele checker de ind med jævne mellemrum året rundt.
– Der var én uge i august, hvor vi havde tre ture på en uge, men det hører til undtagelsen. Oftest er det nok med én eller to ture om måneden, siger Haakon.

For første gang under hele samtalen er drengene uenige. Ståle ser på kammeraten:

– Hvad mener du med, at det er nok med én eller to ture om måneden? Jeg ville da gerne rejse oftere!

 

 

vi-elsker-stena-4

 

Dette indlæg er oversat fra norsk med tilladelse fra min norske kollega Nils Arne Haagensen, som har interviewet de tre seje Stena-entusiaster. Interviewet er ikke helt nyt, så Per er pr. dags dato blevet gift.

Lyst til møde Ståle, Haakon og Per? Når de ikke er om bord, er de ganske aktive medlemmer af Stena Sagas venner på Facebook.