Blossas Glögg

Årets Glögg 2015 – Blossa Earl Grey

Ombord | Ingen kommentarer

Blossas Glögg er en svensk juletradition, og mange danskere har også fået smag for den spændende glögg. Med Blossas årgangsglögg 2015 har den store chai-trend for alvor vundet indpas i svenskernes juletraditioner. Smagen af tesorten Earl Grey mikses her med tre slags nøje udvalgte vine, de traditionelle glöggkrydderier, appelsin og pomeran. Her på rejsebloggen har svenske Dorotea Malmegård, der er kendt fra ”Dessertmästarna” på svensk kanal 5, udviklet forskellige opskrifter, som passer perfekt som tilbehør til Blossas årgangsglögg.

Du kan på passende vis matche årets glögg med lidt afternoon tea. Du kan anvende både sødt og salt til Blossa Earl Grey, der kan nydes både kold eller varm. Prøv f.eks. en nyfortolkning af ostesmagen!

macka

MILLE FEUILLE PÅ FRUGT-NØDDEBRØD, SKÆREOST OG FIGENMARMELADE

1 stk. frugt-nøddebrød
300 g. skæreost
100 g. figenmarmelade
1 portion karse
200 g. olivenolie i en sprayflaske
1 spsk. groft salt

  1. Skær så tynde skiver af brødet, som det er muligt, med en skarp kniv. Skær eventuelt skiverne på en brødmaskine.
  2. Læg skiverne ud på en plade med bagepapir. Spray olivenolie over skiverne, salt dem forsigtigt og tør dem i ovnen på 170 grader i ca. 8 minutter. Lad dem køle af.
  3. Fyld figenmarmeladen i en sprøjtepose.
  4. Skær osten i tynde skiver og læg disse i bunker på en tallerken.
  5. Læg skiftevis en bid brød og ost på hinanden. Lim sammen med figenmarmeladen. Brug karsen som topping.

 

LUKSURIØS DECEMBERKAFFE

Vil du imponere med juleglöggen? Skip pebernødderne og brunkagerne – nyd i stedet disse luksuriøse godbidder, der er inspireret af afternoon tea.

kakor2

TRÆSTAMMER MED BERGAMOT

150 g. smør
1 dl. flormelis
1 tsk. vaniljesukker
3 spsk. kakao
3 dl. kagesmulder
½ tsk. bergamotolie (eller arrakaroma, hvis du vil gøre det helt klassisk)
200 g. chokolade
250 g. marcipan

  1. Bland alle ingredienserne, undtagen aromaerne, i en køkkenmaskine.
  2. Tilsæt aroma, indtil du har fundet den optimale smag!
  3. Kom dejen ned i en sprøjtepose med tylle (str. 11).
  4. Sprøjt dejen ud i lange rør på en plade og frys ned.
  5. Rul marcipanen ud i flader med en tykkelse på 2 mm.
  6. Skær marcipanen til, så den får helt lige kanter.
  7. Læg et rør ca. 1,5 cm inde på marcipanen.
  8. Pensl let med æggehvide rundt om røret, så marcipanen hæfter.
  9. Skær et lige snit, så marcipanen overlapper så lidt som muligt.
  10. Skær de forskellige træstammer til, så de bliver ca. 3 cm i længden.
  11. Dyp begge ender i smeltet chokolade.

 

BLÅBÆRTÆRTE

Dej

200 g. smør
210 g. strøsukker
375 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver (1 tsk)
1 æg
¼ tsk. kanel

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Smør kanterne på en bageform, 22 x 30 cm, med smør. Dæk bunden med bagepapir.
  3. Skær smørret til smuldredejen i tern og bland det sammen med sukker, hvedemel, bagepulver, æg og kanel.
  4. Brug fingerspidserne til at samle smuldredejen. Kom halvdelen af dejen i formen og udjævn kanterne.

 

Fyld

100 g. strøsukker
1 spsk. maizena majsstivelse
500 g. friske blåbær
1 citron (økologisk), brug skallen fra hele citronen og saften fra den halve

  1. Rør sukker og maizena, der skal anvendes til fyldet, sammen i en skål. Bland bærrene med citronskal og -saft i en bunke. Vend sukkerblandingen ned i denne blanding.
  2. Fordel fyldet jævnt ned i formen og smuldr resten hen over dejen. Bag midt i ovnen i 42-45 minutter, indtil overfladen har fået en flot gyldenbrun farve.
  3. Lad dejen køle af, skær de enkelte snit og opbevar efterfølgende dejen på et tørt sted.

kakor1

MACARONS

Dej

150 g. sukker
70 g. vand
55 g. æggehvide
150 g. mandelmel
150 g. flormelis
Vandopløselig blå og rød farve i pulverform

 

  1. Kog sukker og vand op til 121 grader. Når temperaturen har nået 110 grader, begynd da at piske æggehviden op.
  2. Når sukkerlagen har nået de 121 grader, iblandes æggehviden via en tynd stråle. Pisk, indtil din marengs er kølet af.
  3. Bland flormelis og mandelmel sammen. Bland herefter sammen med æggehviden. Tilsæt farve.
  4. Vend din marengs i dejen, indtil den føles fin og glat.
  5. Sprøjt flader ud, der har en størrelse lig med en femkrone. Lad dem tørre i ca. 45 minutter.
  6. Bag på 160 grader i 12-14 minutter. Lad dem køle af.

 

Smørcreme

1 dl. vand
200 g strøsukker
100 g (2-3 stk.) æggehvide
400 g stuetempereret, usaltet smør
100 g stuetempereret blåbærmarmelade

  1. Kog sukker og vand op til 121 grader.
  2. Når sukkerlagen har passeret de 100 grader, kan du begynde at piske æggehviderne på den næsthurtigste hastighed i din køkkenmaskine.
  3. Når sukkerlagen har nået de 121 grader, hæld da den varme sukkerlage over æggehviderne i en tynd stråle.
  4. Pisk din marengs, indtil den har fået stuetemperatur.
  5. Tilsæt smørret ganske forsigtigt ad flere omgange og pisk sammen.
  6. Tilsæt til sidst blåbærmarmeladen ad flere omgange. Når alt er blandet, fyldes blandingen i en sprøjtepose med en rund tylle.
  7. Sprøjt en lille portion smørcreme ud på midten af dine macarons. Gør dette ved halvdelen af portionen. Sæt til sidst et ”låg” på, og så er du klar!

Vidste du, at macarons sagtens kan fryses? Perfekt, når der kommer gæster.

BISQUITS

Mælkechokolade smørcreme

300 g mælkechokolade
450 g stuetempereret, usaltet smør
1 spsk. vaniljesukker
150 g æggehvide (4-5 stk.)
220 g strøsukker (2 ½ dl)
1 knivspids salt
1 spsk. cognac

  1. Hak chokoladen og smelt den forsigtigt i et vandbad eller i en mikrobølgeovn.
  2. Lad den køle af, indtil den har fået en lunken temperatur.
  3. Læg æggehvider, sukker og salt i en skål.
  4. Sæt skålen i et vandbad og opvarm, indtil alle sukkerkrystallerne er opløst, pisk i ny og næ.
  5. Fjern skålen fra varmen og pisk din marengs med en elpisker eller i en foodprocessor, indtil den er stiv og er kølet af.
  6. Pisk derefter lidt efter lidt smørret og dernæst chokoladen ned i blandingen. Cognac’en tilsættes som det sidste punkt.

Bisquitbunde

250 g mandelmasse
125 g strøsukker
60 g æggehvide (2 stk.)
300 g hvid chokolade (til overtræk)

  1. Bland mandelmassen og sukkeret. Opløs herefter massen med lidt af æggehviden ad flere omgange.
  2. Fyld en sprøjtepose, sprøjt de runde bunde ud på en plade med bagepapir.
  3. Bag midt i ovnen på 170 grader i ca. 8 minutter, indtil bundene har fået en gyldenbrun farve. Tag dem ud og lad dem køle af.

 

Sådan gør du

  1. Sprøjt toppe på bisquitbundene.
  2. Anvend en spiseske og stryg smørcremen i lange træk hen over bundene, så de får små toppe.
  3. Stil dem i køleskabet i 30 minutter.
  4. Smelt chokoladen over et vandbad eller forsigtigt i mikrobølgeovnen.
  5. Tag en lille kniv og stik den centreret ned i bisquitten og dyp den herefter forsigtigt i chokoladen. Lad den ekstra chokolade løbe af, inden du vender den. Lad chokoladen størkne.
  6. Klar til at servere! Dine bisquits kan sagtens holde sig i køleskabet i en uge.

 

Tekst og billede: Dorotea Malmegård

 

Vil du se mere af alle de lækre sager, som du kan finde til julens festligheder i vores shop om bord? Nu kan du se hele vores sortiment og planlægge din shoppingoplevelse, når du skal til Sverige eller til Norge.

Tags: ,

Maja Petersen

Maja arbejder med digitalt indhold og sociale medier for Stena Line i Danmark. Her på rejsebloggen vil hun skrive om vores destinationer og rejseforslag og lægge historier op om Stena Lines færger og historie. Du er altid velkommen til at kommentere og stille spørgsmål!

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke være synlig

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.