Skiferie i Hafjell

Skiferie i Hafjell: Varieret skiløb og fokus på børnene

Norge | Ingen kommentarer

Lækre pister, fantastiske sne og børnevenlige forhold. I Norge og Sverige finder du masser af gode ski-destinationer, hvor der er fokus på, at hele familien skal kunne hygge sig sammen. Nu er det snart ved at være oppe over, hvis skiferien skal bestilles til lave priser! Men har du ikke helt bestemt dig for, hvor skiferien skal gå hen? Eller er du nybegynder og på bar bund, lige som jeg selv var for et år siden? Læs med og find inspiration!

Dette indlæg er fra sidste år – og selvom jeg ikke er (helt) grøn mere, så holder betragtningerne stadig 🙂

Familien og jeg har da også snakket længe om, at vi skal af sted i den kommende skisæson, og at børnene nu for første gang skal prøve at køre på ski (hvilket åbenbart jo er på høje tid, da den ældste er 6, og yngstemanden bliver 4 lige om lidt – nærmest grænsende til børnemishandling, at de endnu ikke har prøvet at stå på ski…)

Problemet er jo bare, at jeg heller ikke er så fortrolig med kulde, sne og glatte piste, så det er ikke bare børnene, der er nybegyndere… Og hvor skal vi tage hen? Der er jo så mange muligheder! Men nu har jeg sat mig for, at jeg skal undersøge mulighederne – og godt hjulpet på vej af en fremragende rundtur til 9 fantastiske ski-destinationer i Norge og Sverige, hvor jeg fik mulighed for at snakke med mange af dem, der arbejder på skisportsstederne, vil jeg nu prøve at finde frem til, hvor skiferien skal afholdes. Første mulighed er Hafjell, som i mine ører lyder som et herligt sted at begynde en forhåbentlig glorværdig karriere som fremtidig alpin-skiløber…

Skiparadiset Hafjell ligger kun 15 km fra Lillehammer, og her er der skiløb for alle – på alle niveauer. Hafjell har et stort udbud af forskellige pister og lifte, bl.a. en gondollift og flere hurtige Express-stolelifte, som giver dig adgang til både grønne, blå, røde og sorte pister. I skoven er der også mange pister, som er med til at give dig et meget varieret skiløb og gøre stedet til Norges tredjestørste skianlæg. Stoleliften er hurtig, og den sikrer, at du får meget skikørsel på en dag – og ikke bruger for meget tid i liften.

hafjell2

 

Skiferie for børn i Hafjell

Leg, sjov og hygge for børnene skal der til! Og i Hafjell er der hele 3 maskotter, Gaia, Nora og Pelle, som er med til at gøre det sjovt for de mindste at stå på ski. I det hele taget virker det, som om Hafjell er et rigtig godt sted til børn, måske især til de mindste børn. Der er en snelegeplads, kælkebakke, små hop og rullebånd, som giver børnene mange gode oplevelser i sneen.

Man kan tage gondolliften hele vejen op til Mosetertoppen, hvor udsigten er helt fantastisk, og der er også en varmestue på toppen, hvor man kan spise madpakker. Gondolen har plads til otte siddende personer i hver kabine. Gondolbanen er 2.470 meter lang, og på syv minutter bringer den dig 781 meter over havet. Gondolen er perfekt til børnefamilier, da hele familien kan sidde sammen og man kan nyde turen op til toppen og samtidig holde varmen.

Der er tre børneområder i Hafjell, to i bunden af fjeldet og et længere oppe, i området Gaia. Og der er nogle gode brede bakker, som egner sig godt til nybegyndere! Der er også en nybegynderpark, hvor man kan boltre sig i sneen.

Skiløbet er vældigt varieret i Hafjell og der er noget for alle, og fælles for pisterne er det, at de alle ender i bunden af dalen, hvor man mødes og samles, også selvom man tager forskellige pister ned.

hafjell1

 

Skiskole og kunsten at lære at stå på ski

Der kommer mange danske gæster til Hafjell, og derfor har de også ansat mange danskere som ski-instruktører i skiskolerne. Der er 18 instruktører i alt, og heraf er de 12 danske. Det betyder meget, at man forstår hinanden, når man skal lære noget nyt.

I Hafjell snakkede jeg bl.a. med Christian Bråtebekken, kommunikationsansvarlig for AlpinCo, som er uddannet skiinstruktør, og som tidligere har arbejdet som instruktør i både Sverige og Norge. Han uddybede nogle tanker omkring det at lære at stå på ski. Det handler for mange danske nybegyndere, børn som voksne, om, at hjernen ikke er vant til en situation, hvor det er ok at glide. Du opfatter det som farligt, at du ikke har fuld kontrol over situationen.

Norske børn er mere vant til det fra de er helt små, fordi de bor i et land, hvor der altid er sne om vinteren, og hvor der er mange fjelde, så de kender fornemmelsen af at glide, uden at det nødvendigvis er farligt. Norske børn i og omkring Hafjell står på ski både med børnehave og i skolen flere gange om ugen. Det er derfor lidt sværere for danskere at lære at stå på ski – men det kan heldigvis lade sig gøre. Christian hævder, at han på 45 min. kan lære alle (normænd) at stå på ski – men det vil nok tage lidt længere, hvis det er en dansk nybegynder (som mig) han har med at gøre 🙂

hafjell_5

Leg og skiskole med instruktører og maskotter i Hafjell giver gode skioplevelser for de mindste

 

Norsk hytteglæde

Noget af det særlige ved at tage på skiferie i Norge og Sverige fremfor f.eks. at tage til alperne, er den særlige stemning, det giver, at bo i sin egen hytte på skiferien. Det har en egenværdi at have en hyggelig hytte med plads til afslapning, når man er på skiferie. Da Norge blev urbaniseret, havde mange mennesker stadig en hytte på fjeldet, hvor der ikke er forurening og ingen stress og jag. I hytten er der en helt speciel atmosfære, som indbyder til afslapning, ro og hygge. Og denne stemning hersker stadig i de norske hytter i Hafjell – det gælder bare om at gribe den og leve sig ind i den!

hafjell_1

Hyggelige hytter i Hafjell med plads til afslapning.

 

Hotel i Hafjell

På min rundtur til ski-destinationerne havde jeg fornøjelsen at Træffe Johannes Nermo og overnatte på Nermo Hotell, som er et historisk hotel i Norge. Hotellet har en gammeldags badehotelstemning, som emmer af hygge og traditioner. Det blev bygget, som det står nu i 1933, og huser 450 senge – dog er noget bygget til og renoveret siden da. Hotellet brændte ned i 1932, lige før gæsterne skulle ankomme fra Oslo, og det eneste, der blev reddet ud, var et ur, som nu står i biblioteket.

I dag er det 5. generation af familien Nermo, som driver hotellet, nemlig Johannes Nermo og hans kone Susan. Nermo Hotell er et familieforetagende, og ofte er både gamle og kommende generationer at finde på hotellet og snakker gerne med gæsterne.

Hotellet er kendt for sin gode mad, som de gør meget ud af. Det er meget lækkert anrettet, og morgenbuffeten bugner af lækkerier. Serviceniveauet er i top, og personalet er venligt og går virkelig op i, at gæsterne skal føle sig velkomne og slappe af.

Tæt ved hotellet ligger Nermotunet med lejligheder til 8 personer, som alle har ski in/out. Fra hotellet kører en skibus de ca. 700 m hen til transportløjpen.

Uden for hotellet ligger der en kælkebakke, hvor man kan låne kælke og hygge sig med børnene. Hvis man gerne vil vartes op og nyde luksusskiferien på et hotel, så er Nermo Hotell i Hafjell helt klart et meget oplagt valg!

 

En dag eller nogle timer uden ski

Der er også flere ting, man kan tage sig til uden ski på fødderne. Hunderfossen Vinterpark er bestemt et besøg værd, hvis man har lyst til at lave noget andet end at stå på ski. Bare tre kilometer fra Hafjell finder du vinterparken, som er en eventyrpark af sne og is. Du kan også besøge den olympiske bobbane, der ligger 4 km fra Hafjell og prøve den vildeste bobslædetur. I kan også muntre jer med aking (kælk til 5 personer), skeletonkælk, hundeslædetur og scootersafari.

Hunderfossen Vinterpark er et eventyr med trolde, is og sne!

 

Spisesteder på fjeldet

Skavlen er et populært spisested, som ligger på fjeldet. En ”skavl” er på norsk specielt ord for en bue af sne, som vinden har blæst op, og dette ord eksisterer ikke i mit ordforråd – nok fordi vi som danskere ikke rigtig har det fænomen. Skavlen ligger lige ved gondolafstigningen på Mosetertoppen, og de tilbyder lækre retter og serverer morgenmad og frokost. De har nogle meget berømte hjemmebagte kanelboller, som jeg personligt bliver nødt til at smage, hvis jeg kommer til Hafjell.

Et andet spisested, som også tilbyder afterski til voksne, er Lodgen. Her er der livemusik om lørdagen, og der er plads til 150 personer. Her blev et afsnit af den populære serie ”Lilyhammer” for øvrigt optaget, så mange besøgende genkender det, hvis de har set serien.

Skavlen er et populært spisested i Hafjell – og selve bygningen er formet som en skavl – en bue af sne.

 

Fakta om Hafjell

Sådan kommer du hertil:
E6 bringer dig hele vejen (195 km) fra Oslo til Hafjell, og herfra er der kun 200 meter op, og du slipper for snoede og lange strækninger på sne og is i fjeldene.

Alpint skiløb:
31 nedfarter: 10 grønne,  10 blå, 7 røde, 4 sorte.

Længste nedfart er 7.000 m og største højdeforskel er 830 m.
5,5 km aftenbelyste pister.

17 lifte:
Heraf 1 gondollift.

Et liftkort – 5 alpinanlæg!
Liftkort købt til én af følgende alpinanlæg: Kvitfjell, Hafjell, Gålå, Skeikampen og Sjusjøen gælder for alle 5 alpinanlæg – så hvis du har lyst og mod på flere og nye bakker, så er det bare at komme af sted ud til pisterne!

Langrend:
Fra Hafjell kan langrendsentusiasterne kaste sig over 300 km præparerede løjper, der blandt andet går til Sjusjøn og Nordseter højt på fjeldet.

Her kan du bo:
I Hafjell kan du vælge mellem ferielejligheder, hytter og hotelophold fordelt rundt om på fjeldet, nede i byen og på den anden side af elven.

Skisæsonen:
Sæsonen er planlagt til at starte sidste weekend i november, og den varer frem til midt i april. Snesikkerheden er generelt meget stor i Hafjell, hvor der sædvanligvis kommer meget sne – og hvis ikke, har de et udbygget sneanlæg, som sikrer, at der kan komme sne på pisterne.

Læs mere om Hafjell og find gode tilbud på stenaline.dk

 

Ungdoms OL i Hafjell 2016

I februar 2016 var der Ungdoms OL til Hafjell. Den olympiske ild blev tændt og det var en folkefest – dog ikke helt så stor som under OL i 1994, men den olympiske ånd er tilbage i Hafjell. OL lægger kun beslag på en lille del af anlægget, og de tilføjer en ekstra ”bypass-pist”, som sørger for, at man stadig kan komme rundt i anlægget og stå på ski som ”almindelig” skiløber i denne periode. OL kommer også de tilbagevendende gæster til gode, for de har i Hafjell investeret 80 mio. i et nyt sneproduktionssystem, som resulterer i tidligere åbning af sæsonen og større snesikkerhed.

Fakkelbæreren løber med den olympiske ild på bjerget. I Hafjell bliver man altid mindet om OL.

 

På en skiferie handler det selvfølgelig om at stå på ski. Men det handler også om at hygge sig og slappe af. Der skal være tid til at være sammen med familien, spille brætspil om aftenen, hygge sig og lave ingenting om aftenen. Selvom der er masser af forskellige aktiviteter, man kan tage sig til i skiferien, så handler det også om ikke at stresse rundt og nå det hele, så man trænger til endnu en ferie, når man kommer hjem – man skal føle, at man har ferie og får ladet batterierne op, når man er på skiferie.

Jeg synes, at Hafjell er et rigtigt godt bud på en skøn ski-destination for hele familien med plads til  både aktivitet og afslapning – jeg har selv lyst til at tage af sted med det samme, men må nok hellere lige vente på, at sneen skal falde 🙂

 

Nyhed i 2017: QuickSki

Miniskiferie på den lette måde? Du kan tage med Stena Line på en let miniskiferie i Hafjell fra 2017!

Tag med Stena Line på miniskiferie til Hafjell i Norge. Du sejler ud mandag aften, sover godt om bord og tirsdag morgen er du fremme i Oslo, hvor bussen venter og kører dig til smukke Hafjell. Her kan du straks hente dit liftkort og tage skiene på og suse ned ad pisterne. Du overnatter på Hafjell Hotel. Næste morgen efter morgenmaden har du endnu en skidag frem til kl. 14.45, hvor bussen kører retur til Oslo. Du sover om bord og vågner frisk op i Frederikshavn torsdag morgen, hvor færgen er i land kl. 7.30, og du er klar på en ny dag efter en herlig miniferie på ski!

Ski afstand : 800 meter til transportløjpe/lift (transportbus fra hotellet tager dig let til pisten)

Du får:

  • 2 dage på ski i Hafjell i Norge inkl. liftkort
  • 1 overnatning på Hafjell Hotel inkl. morgenmad
  • 2 overnatninger om bord i standard 2-køjes kahyt

Du kan vælge mellem disse afrejsedage i 2017:

Mandage: 23/1-2017, 30/1-2017, 6/2-2017, 6/3-2017, 13/3-2017, 20/3-2017 (Klik på den ønskede dato for at læse mere og booke)

Liftkort udleveres i Hafjell ved fremvisning af rejsebevis.

Rejser I som en gruppe på mere end 20 personer? Kontakt vores gruppeafdeling for booking!

 

Del dine ski-oplevelser!

Hvad er din favorit-destination? Og hvorfor? Dine forslag, tips og idéer til en god skiferie vil blive modtaget med kyshånd! Skriv meget gerne i kommentarfeltet og del dine erfaringer med os!

På forhånd mange tak 🙂

 

Bemærk, at dette er et tidligere skrevet blogindlæg, Stena Saga (Frederikshavn-Oslo) er ikke i trafik. Rejs Frederikshavn-Göteborg.