Mercy Ships

Hvordan kan en færge flyde?

Hvordan fungerer det? | 2 kommentarer

Vi introducerer nu “Hvordan fungerer det?” med Sigurd og Lillie Marlén

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogle ting flyder og andre synker til bunds? Sigurd, vores vært om bord på Stena Danica og co-host på vores nye video-serie ”Hvordan fungerer det?”, har også undret sig. Og det gjorde en græsk matematiker ved navn Arkimedes, som blev født for næsten 3000 år siden, også.

Faktisk begyndte det hele i et badekar – og med et helt andet spørgsmål. Arkimedes skulle udregne volumen af et objekt med en irregulær form. Hvorfor? Fordi Kong Hiero II bad ham finde ud af, om den krone, han havde købt, var lavet af ægte guld eller af guld blandet med sølv.

Historien fortæller, at da Arkimedes sænkede sig ned i sit oldgræske badekar med kongens spørgsmål i tankerne, så steg vandstanden, og noget af vandet flød over og ned på gulvet. I stedet for at tørre vandet op og fortsætte sit bad, så sprang Arkimedes op med et råb: “Eureka!” (“Jeg har fundet det!”) og løb ud, splitterravende nøgen…

Vores helt havde opdaget, at han kunne bruge den effekt, som var grunden til, at vandet steg, til at udregne kronens volume og densitet. Hans indsigt i forholdet mellem et objekts densitet og mængden af vand, som den fyldte, førte til Arkimedes Princip, og det bringer os tilbage til spørgsmålet: ”Hvorfor flyder nogle ting og andre ikke?”

Og det fører os videre til “Hvordan kan et skib flyde?”, den første episode af “Hvordan fungerer det?”

Funderer du over, hvor optagelserne er optaget? Det fleste af episoderne er optaget i den skibshistoriske klub, Klubb Maritim, i Göteborg. Det er dem, der tager sig af Stena Lines gamle arkiver og de er også forfatterne til de historiske indlæg her på bloggen. De har også skrevet bogen “Stena Line – Historien om et færgerederi”.

Vil du gerne se mere? Fortæl os, hvad du synes, og hvad du ellers kunne tænke dig at lære noget om ved at skrive en kommentar nedenfor. Og hold udkig efter næste afsnit af “Hvordan fungerer det?”  

 

Er du nysgerrig efter at prøve det selv? Kom om bord og flyd med os! 🙂


 • Kurt richter says:

  Kan noget flyde nå det fortrænger mere vand end det vejer

  • Maja says:

   Hej Kurt.
   I følge Archimedes lov er opdriften på et legeme lig vægten af den fortrængte volumen.
   Såfremt opdriften overstiger legemets vægt vil legemet flyde.
   Ha’ en dejlig dag. Mvh. Maja / Stena Line.