En utrolig Olsson fylder 70!

Færger | 2 kommentarer

Det begyndte hjemme ved køkkenbordet, da Dan Sten Olsson bare var 15 år. Rejsen med Stena Line. D. 2/3-2017 fyldte vores ejer, bestyrelsesformand og CEO for Stena AB 70 år. Det har været nogle begivenhedsrige og spændende år, som vi gerne vil dele med jer her på bloggen. 

Da Dan Sten var 15 år, grundlagde hans far, Sten Allan Olsson, Stena Line. Dan Sten husker det som en spændende og intensiv tid.

– Det var sjovt at følge det fra køkkenbordet. Jeg mindes, hvordan far kom hjem fra arbejde, tog sine ’telefonbukser’ på og gav sig til at ringe rundt. Jeg sad gerne og lyttede imens, beretter Dan.

Virksomheden voksede sig hurtigt større, og efter bare 10 måneder var ét fartøj blevet til hele fire styk.

 

Nybygget Wappen von Hamburg, 1962

 

Et år senere tog Dan på en af sine første ture med sin fars nye færgerederi. Det var en skolerejse med fartøjet Wappen von Hamburg, som sejlede fra Göteborg til Danmark. Det blev en meget speciel rejse. Med på rejsen var nemlig hans kæreste Jane, som i dag er hans kone gennem mange år.

– Det var en meget underholdende rejse, husker Dan Sten Olsson, da vi mødte ham på sit kontor på hovedkontoret i Göteborg.

Ud over grundlæggelsen af Stena Line, blev 1962 også året, hvor hans forhold til sin kone Jane begyndte.

 

Dan Sten med sin kone Jane, 2016

 

Det var dog ikke før i 1972, efter en civiløkonomeksamen fra Handelshøjskolen i Göteborg og diverse praktikpladser og job, at Dan begyndte at arbejde for Stena-koncernen. Og han har været virksomheden tro lige siden dengang.

Men det var aldrig en selvfølge, at han skulle gå i sin fars fodspor. Dan havde egentlig en helt anden karriere i tankerne.

– Nej, jeg ville egentlig have været historiker. Men da jeg tænkte efter, så syntes jeg alligevel, at det ville være sjovere at arbejde for Stena Line, mindes Dan. Dans første afgørende beslutning i virksomheden var nok, da han gik mod sin fars forslag om at tage til New York for at studere tankfartøj. Han hævdede i stedet, at fremtiden lå inden for passagerfartøj og holdt på dette. Det skulle vise sig at være et klogt træk. Et træk, som vi hos Stena Line, er meget taknemmelige for.

– Jeg syntes, at færgetrafikken virkede mere lovende på det tidspunkt. Vi udviklede jo senere en tankvirksomhed, men på det tidspunkt havde jeg faktisk ret, siger Dan.

– Egentligt findes der intet sjovere end at stå for et færgerederi, fortsætter han. Optimismen er den røde tråd, der løber gennem vores virksomhedsudvikling. Udover effektiv transport har vi også produkter, som vores kunder kan få glæde af med det samme. Det er et fantastisk miljø at arbejde i.

Trods fremgangen er alting ikke gået lige efter bogen, men det er her, at Dans indstilling til virksomheden har spillet en stor rolle.

– Konjunkturer og tendenser har skabt både muligheder og udfordringer i årenes løb. For os er det vigtigt at huske på, at verden ikke går under, bare fordi det er svært lige nu. I princippet findes der ikke nogen dårlig virksomhed, kun dårlig ledelse af dem. Det er i sidste ende troen herpå og troen på os selv, som har givet os modet til at udvikle vores forretning.

 

 

Hvad ser Dans Sten som de vigtigste milepæle gennem årene med Stena Line?

– Da den første bilfærge, Stena Danica, kom.
– Da vi begyndte at sælge pakkerejser.
– Da vi ombyggede og løftede færgerne, som sejlede mellem Sverige og Danmark op, så vi fik to lastbildæk i stedet for et. Det er den største innovation, jeg selv har været ansvarlig for. Det var dette træk, der førte til, at vi udkonkurrerede Sessanlinjen.

Og når vi taler om innovation, så er det noget, som ligger Dan Sten særligt nært hjertet, noget, som han opfordrer alle ansatte til at bidrage med og sørger for, at vi har værktøjerne til.  Meget af den enorme udvikling, der er sket i virksomheden igennem de sidste 55 år, er sket takket være den produktudviklingsånd, han har skabt.

– Innovation er fantastisk. Det bedste eksempel på innovation er, når to medarbejdere sammen bestemmer sig for at flytte et skab fra den ene side af rummet til den anden for på den måde at øge produktiviteten. Det behøver ikke være større end som så, siger han.

På spørgsmålet om, hvad far Sten ville have sagt til ham om virksomheden, som den ser ud i dag, kommer svaret med et grin:

– Han ville nok have sagt: ”Hold da op, så godt det er gået!” Og så ville han nok have tilføjet: ”Du sørger vel for at spare op til fremtiden og til besværlige tider?”

Efter disse herlige og vældig typiske ord, vil vi ønske fødselaren stort tillykke med et rungende firefoldigt leve! Hurra, hurra, hurra, HURRA!

 

Del gerne dine minder om Dan Sten og hans 55 år med os i kommentarfeltet nedenfor!


 • Inge Lise Riis says:

  Stort til lykke med fødselsdagen????????????????
  Tak for mange fantastiske arbejdsår i Stena Line.

  • Maja says:

   Hej Inge Lise.
   Mange tak for din hilsen 🙂 Ha’ en skøn dag.
   Mvh. Maja / Stena Line.